Zo blauw, zo blauw – voorjaarssalade met bloemen en blaadjes

De cichorei bloeit laat in het voorjaar, hij groeit graag in bermen, op dijken en in graslanden en werd door de oude Egyptenaren al gegeten als maagversterkende groente.

De prachtige hemelsblauwe bloemen openen zich alleen als de zon schijnt. Cichorei wordt ook wel ‘vriendin van de lever’ genoemd, omdat hij inuline bevat, een stof die de lever op een milde manier reinigt en zorgt voor een betere doorbloeding. Bovendien werkt Cichorei als een prebiotica, omdat hij de goede darmbacteriën in de dikke darm zou stimuleren.

Weet je niet hoe cichorei er uitziet? Zoek op Google naar Cichorium intybus, de Latijnse benaming van Cichorei, dan weet je zeker dat je de juiste plant voor je ziet. Het jonge blad van Cichorei kun je als groente eten. Wel afspoelen natuurlijk, en dan gewoon in een salade doen. En als je toch bezig bent, het is smakelijk en leuk om een voorjaarssalade te maken met (jong) paardenbloemblad, madeliefjes, weegbreeblad, daslook of look zonder look. Pluk met mate, alleen wat je echt nodig hebt, zo blijft er genoeg over voor anderen om van te genieten en kunnen de planten zich ook weer uitzaaien.

Eet smakelijk.

Door: Marieke Kraakman van Madelief-Kruiden