Voorjaarsschoonmaak van je lijf met braam

Weet je ook ergens van die woekerende braamstruiken te staan? Juist het woekerende aspect van braam en andere kruiden vertelt ons volgens de kruidengeneeskunde dat deze kruiden onze weerstand verhogen, ze zouden het ‘woekeren’ van bacillen en virussen tegengaan.

Braamblad maakt ons lichaam bovendien van binnen schoon, iets wat zeker aan te bevelen is na een winter met veel binnen zitten, zware kost, na een doorgemaakte ziekte of verkoudheid of gewoon, bij voorjaarsmoeheid. Pluk (met handschoenen aan) wat vers, jong braamblad.

Let op, op de rug van ieder blad zitten op de hoofdnerf aardige doorns. Als je dit ziet, weet je wel zeker dat je de juiste soort te pakken hebt, de Rubus fruticosus. Spoel de blaadjes thuis af met koud water en doe ze in de theepot met wat koud water. Even laten wellen en dan heet water opschenken. Drink gedurende de dag een paar koppen van deze thee, in een thermosfles houd je het warm.

Als je ongeveer een week lang iedere dag een pot verse braamthee voor jezelf maakt en opdrinkt, heb jij je lichaam een echte voorjaarsschoonmaak gegeven.

Door: Marieke Kraakman van Madelief-Kruiden