Verkouden? Wandel in een dennenbos

Dennen, prachtige statige bomen die met hun naalden naar de hemel wijzen.

Deze naalden zijn lang en groeien altijd per twee in één vliesje aan een tak. Dennenlucht opent de borstkas en geeft weer lucht bij benauwdheid. Raap of pluk tijdens je wandeling een klein handje groene dennennaalden en neem ze mee naar huis voor een heilzame thee.

Heb je last van hoest, verkoudheid en krijg je weinig lucht? Zet thuis een pannetje met water op en laat de dennennaalden hier 20 minuten in koken. Zeef dan de naalden eruit en drink deze thee zo heet mogelijk op. De prikkelende en aromatische den laat je dieper ademhalen, zuivert de lucht en lost overtollig slijm bij hoest en verkoudheid op. Bij jicht werkt de den bloedzuiverend, hij vermindert de hoeveelheid urinezuur in het bloed, waardoor jicht- en reumapatiënten verzachting van hun klachten schijnen te ervaren.

In de kruidengeneeskunde passen geneeskrachtige kruiden altijd bij een bepaald type mens. Zo past de den goed bij mensen die in zichzelf gekeerd geraakt zijn, hierdoor verkrampen en geen ruimte meer in durven te nemen. Uitputting is bij dit type vaak gekoppeld aan een oppervlakkige ademhaling, een piepende borst en pijn in de onderrug. De den geeft weer optimisme en zelfvertrouwen. Hij biedt je letterlijk weer de ruimte. Tijd voor een wandeling?

Door: Marieke Kraakman van Madelief-Kruiden