Rozemarijnolie houdt je handen warm

Herfstweer, slagregens, frisse temperaturen en gelukkig ook prachtige wolkenluchten, het najaar laat zien dat het er is met alle toeters en bellen.

Deze verandering van weer brengt meestal ook de nodige snotneuzen en andere verkoudheids-gerelateerde klachten met zich mee. Je lichaam moet wennen aan de koudere lucht en soms zijn we gewoon niet warm genoeg gekleed. Koud en nat thuiskomen en je dan rillerig voelen kan mogelijk een opmaat zijn tot een virale infectie van je luchtwegen. Niet omdat kou (of tocht) direct verantwoordelijk is voor zo’n infectie, maar je weerstand gaat wel naar beneden als je lichaam moeite heeft om zich warm te houden.

Je kunt je lichaam ook verwarmen met kruiden. Denk aan het drinken van warme kruidenthee of het toevoegen van verwarmende, stimulerende kruiden aan je maaltijd, zoals rozemarijn, tijm, bonenkruid, kaneel, gember, curcuma, pepers, mosterdzaad en karwijzaad.

Wist je dat je van rozemarijn ook een heerlijk verwarmende olie kunt trekken? Pluk hiervoor wat verse takjes rozemarijn en verwarm deze au bain-marie in een laagje olie, liefst biologische. Je giet zoveel olie bij dat er boven de rozemarijn ongeveer een vingerdikte olie staat. Dit laat je 24 uur trekken op een ouderwets oliestel of boven een waxinelichtje. Het mengsel mag niet koken. En uiteraard mag je die 24 uur verwarmtijd verdelen over meerdere dagen. Hierna giet je het mengsel af door een schone doek en doet de olie in een schone fles of pot.

Wrijf je handen en voeten ’s avonds voor het slapen gaan in met deze olie. Je krijgt er zachte, heerlijke ruikende én warme voeten en handen van. Heeft er iemand spierpijn bij jou thuis? Masseer je pijnlijke spieren met rozemarijnolie.

Succes verzekerd!

Door: Marieke Kraakman van Madelief-Kruiden