Help ikkannie poepen!

Zo zoetjes aan komen we weer in het seizoen van meer snoepen dan we gewend zijn, zwaardere kost zoals stamppotten en ovenschotels en allerlei feesten.

Hartstikke lekker allemaal, alleen kunnen onze ingewanden de toevloed aan machtig, zoet en vet niet altijd aan. Ben jij zo’n type die snel last heeft van verstopping? Probeer dan in ieder geval elke dag een half uur te wandelen, dat helpt al. Beweging masseert je darmen namelijk, net als een goede, diepe ademhaling dat doet.

Drink verder meer (water of kruidenthee) dan je gewend ben en eet fruit als tussendoortje. Als het dan nog niet overgaat, kun je proberen lijnzaad als hulplijn in te zetten. Koop een zak heel lijnzaad en doe hiervan iedere avond een eetlepel in een mok, vul dit aan met water. Ik doe er dan altijd een schoteltje op, om te voorkomen dat er stof in valt. Laat de mok op het aanrecht staan tot in de ochtend en zeef af door een koffiefilter of doek en vang het vocht op. Het lijnzaad kun je in de yoghurt of havermout doen en opeten, maar drink het vocht meteen op je nuchtere maag op. Dit ‘lijnzaadslijm’ legt als het ware een laagje op het slijmvlies van maag en darmen, waardoor je voedsel makkelijker passeert. Als je dit een week lang doet, heb je nergens last meer van.

Fijne feestdagen verder!

Door: Marieke Kraakman van Madelief-Kruiden